Επιλογή κατάλληλων συνθηκών για το Heavy Casting

Πολλοί φίλοι ψαράδες, εκμεταλλευόμενοι τις διακοπές των εορτών αλλά και τον, σχετικά καλό καιρό, προέβησαν στο ψάρεμα με την τεχνική του Heavy αλλά με αμυδρά αποτελέσματα. Από την Παρασκευή έως και σήμερα μίλησα με, τουλάχιστον, δέκα άτομα που πήγαν για ψάρεμα από τους οποίους μόνο ένας έβγαλε μια συναγρίδα 1,5 κιλού η οποία έγινε και release. Και φυσικά το ερώτημα όλων ήταν “γιατί δεν τρώνε τα ψάρια”?

Ένας βασικός λόγος είναι ο εξής…. μετά το βαρ. χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας το οποίο έφερε χιόνια σε όλα τα Ορεινά αλλά σε πεδινές περιοχές σε Στερεά, Πελοπόννησο και Αττική, ήρθε ο Νοτιάς ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα και ανέβασε πολύ γρήγορα τις θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς! Αυτό το υψηλό το οποίο κράτησε έως και το Σάββατο, είχε σαν αποτέλεσμα την ψαρευτική ανορεξία των κυνηγών τον οποίον στοχεύουμε στη τεχνική του Heavy.

Το έχω αναφέρει πολλές φορές και στο παρελθόν ότι οι απότομες καιρικές αλλαγές και ειδικά μετά από έντονο χαμηλό σε έντονο παρατεταμένο υψηλό καλύτερα να πηγαίνουμε για καφέ και όχι για ψάρεμα!

Δεν σημαίνει ότι επειδή εμείς έχουμε όρεξη θα έχουν και τα ψάρια. Χαρακτηριστικά είναι πολλά βίντεο φίλων ψαροντουφεκάδων στα οποία μπορούμε να δούμε μεγάλα κοπάδια σαργών, τσιπούρων αλλά και συναγρίδων να κάθονται ακίνητα στο βυθό χωρίς να κυνηγούν και σε άλλα βίντεο πάλι να τα κυριεύει κυνηγητική φρενίτιδα.

Μια συναγρίδα ,ένα μαγιάτικο ή κάποιο άλλο “κυνηγιάρικο” θα συμπεριφερθεί ακριβώς όπως και ένας κυνηγός της ξηράς, είτε είναι λιοντάρι, τίγρης κτλ. Δεν γίνετε να κυνηγάει από το πρωί έως το βράδυ, με βροχή, με αέρα κτλ κτλ. Δεν θα σπαταλήσει δυνάμεις αν δεν είναι 99% σίγουρος ότι το κυνήγι του θηράματος θα τον ανταμείψει. Δεν σημαίνει ότι αν περάσει τρέχοντας μια αντιλόπη μπροστά από ένα κοπάδι λιονταριών που ξεκουράζονται κάτω από την σκιά ενός δέντρου, θα σπεύσουν να την κυνηγήσουν, σε καμία περίπτωση!!

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους θαλάσσιους κυνηγούς. Σε πολλά ντοκιμαντέρ μπορούμε να δούμε κοπάδια καρχαριών να βολτάρουν ανάμεσα στα κοπάδια των υποψήφιων θηραμάτων τους χωρίς να κάνουν την παραμικρή επιθετική κίνηση! Όταν όμως οι συνθήκες το επιτρέπουν μετατρέπονται σε φονικές μηχανές οι οποίες επιτίθενται σε ότι κολυμπάει δίπλα τους.

Έτσι καλό θα ήταν πριν χαραμίσουμε τον πρωινό μας ύπνο, το πολύτιμο χρόνο μας αλλά κυρίως δολώματα, βενζίνες σε συνάρτηση τα αρκετά χρήματα, να ρίχνουμε μια ματιά στις καιρικές συνθήκες. Όχι μόνο της ημέρας που επιλέξαμε να ψαρέψουμε αλλά τουλάχιστον μιας βδομάδας πριν και πιστέψτε με…. δεν θα απογοητευτείτε!

Ένα άλλο “κακό” για τον εξοπλισμό μας και συγκεκριμένα για το σκαφάκι που χρησιμοποιούμε στο HC και το οποίο καραδοκεί μετά από έντονες καιρικές συνθήκες είναι, δυστυχώς, τα πολλά απορρίμματα που διοχετεύονται στη θάλασσα από τους χειμάρρους, μετά από μεγάλη περίοδο βροχοπτώσεων, λιώσιμο του χιονιού κτλ. Έτσι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγουμε την απώλεια του.

Ό κόλπος που θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε με την τεχνική του HC έχει την τάση τα “κρατάει” τα επιπλέοντα απορρίμματα στο κέντρο του και όχι στην ακτή του. Έτσι πολλές είναι οι φορές που ενώ εκεί που έχουμε στήσει τον εξοπλισμό μας η θάλασσα είναι καθαρή, δυστυχώς στα ανοικτά να υπάρχει συγκέντρωση απορριμάτων. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε τυχών απορρίμματα είναι οι γλάροι οι οποίο πολλές φορές συνηθίζουν να ξεκουράζονται στα ανοικτά, δίπλα από τα απορρίμματα διότι κάτω από αυτά συνηθίζουν να βρίσκουν καταφύγιο μικρόψαρα.

Μερικά από τα μέτρα κατά τις απώλειας τους σκάφους μας είναι το GPS tracker, μια συσκευή παρακολούθησης της θέσης τους σκάφους μας μέσο του κινητού μας τηλεφώνου, με κόστος 30 -50 ευρώ

Σύστημα GPS αυτόματης επιστροφής το οποίο προλαμβάνει έλλειψη σήματος, απώλεια μπαταρίας κτλ

Πλέγμα προστασίας της προπέλας, είτε πλαστικό, ή μεταλλικό με πυκνή πλέξη το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυγή μπλεξίματος επιπλεόντων απορριμμάτων ΑΛΛΑ την μείωση της ταχύτητας του σκάφους μας.

Και τέλος ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος πριν από το ψάρεμα θα μας γλιτώσει από πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις.

Τέλος, ένα πολύ καλό “εργαλείο” για τις ψαρευτικές μας εξορμήσεις είναι το internet στο οποίο μπορούμε πλέον να βρίσκουμε οποιαδήποτε πληροφορία που θα μας βοηθήσει και θα μας κάνει καλύτερους ψαράδες. Μερικές συμβουλές για ένα καλό ψαρευτικό “searching” είναι τα ιστορικά καιρικά δεδομένα, η Ναυτικοί χάρτες[/URL], βίντεο από φίλους ψαροντουφεκάδες που τις περισσότερες φορές αναφέρουν την περιοχή και αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια εικόνα του βυθού, ψαρευτικά φόρουμ αλλά και ψαρευτικές ιστοσελίδες στα οποία μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες αλλά να θέσετε και τα ερωτήματα σας και φυσικά το Facebook που εκεί όμως, θα πρέπει να “φιλτράρετε” πολύ καλά αυτά που θα διαβάσετε διότι, δυστυχώς, ο καθένας με μηδενική εμπειρία υποστηρίζει την γνώμη του λες είναι ο καλύτερος του είδους του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *